9:37 pm - Aykut Kocaman Olaylı Derbi Hakkında Bomba Açıklamalar Yaptı!
9:35 pm - Beşiktaş’ın ShoyaNakajima ile ilgilendiği iddia edildi
9:31 pm - Fenerbahçe 4- 1 Antalyaspor
9:28 pm - Hamza Hamzaoğlu: Bu Maç Bizim Maçımız Değil
9:26 pm - Samet Aybaba: Hiçbir Takımdan Teklif Almadım
10:35 pm - Şebnem Dönmez’in Yeni Mesleği Şaşırttı
10:23 pm - Canan Karatay’dan Şok Açıklama
10:01 pm - Memurlara İkramiye Müjdesi
Türkiye Dışında Nasıl Üniversiteli Olunuyor?
Ülkemizde adeta bir yarış halini alan üniversiteye giriş yolları öğrencinin ilgi alanı ve başarısı dışındaki ezberci sistemdeki başarısını dikkate alıyor. Peki bu durum dünyanın diğer ülkelerinde nasıl biliyor musunuz?
Rusya
Rusya federasyonunda fırsat eşitliği sağlanması için merkezi sınav ya da üniversitelerin kendi sınavları ile öğrenci alınmaktadır. Bu durum rüşveti önlemek için tercih edilmiştir.
Kanada
Kanada, lisedeki derslerin notlarına göre üniversiteye öğrenci kabul ediyor. Bu da hangi derslerde başarılıysanız o alana kaymanıza neden oluyor.
Almanya
Lise bitirme sınavı sonucunda başarılı olan öğrenciler, üniversitede istedikleri bölümü seçme özgürlüğü verilir. Tıp gibi bölümlerde lise bitirme sınavından yüksek puan alma koşulu söz konusudur.
Japonya
Japonya ise üniversiteye girişte merkezi bir sınav ile birlikte üniversitenin kendisinin düzenlediği bir sınavı şart koşuyor. Bu iki sınavın ortalamasına göre bölümlere girilebiliyor.
ABD
Özgürlükler ülkesinde her üniversite kendi şartlarını belirliyor ve hangi öğrenciyi alacağına kendisi karar veriyor. Öğretmenlerden alınan tavsiye mektupları üniversiteye giriş için oldukça önemli bir kıstas olabiliyor.
Fransa
Fransa’da da lise bitirme sınavına benzeyen bir sınav uygulanır. Bu sınavla birlikte Fen, Sosyal bilimler ve Edebiyat bölümlerindeki başarı oranı ölçülür. Daha sonra üniversitelerin düzenlediği başka sınavlara da girilir.
İngiltere
İngiltere’de üniversiteye giriş için en az iki dersten başarılı olunan bir lise bitirme sınavı vardır. Tıp için ise klinik yetenek testine tabi tutulan adaylar arasından seçim yapılır. Niyet ve iş tecrübesi gibi kıstaslar da dikkate alınan üniversiteye giriş şartları arasındadır.